Tilknytningsteorien
Jeg anvender også en bevidsthed omkring tilknytningsmønstre når vi ser på hvad der gør dig stresset. Det er ikke helt så enkelt, at sætte sig ind i men det kan for de fleste give god mening, at prøve, at forstå sit ophav og på den måde forstå hvorfor man gør som man gør.
Et eksempel på en problematik kunne være, at spørge til hvad der gør, at man altid trækker sig, gemmer sig væk når man egentlig godt ved, at man “burde” gøre det man havde aftalt. Du oplever måske i situationer på arbejdet eller i en relation til familiemedlemmer, hvor det altid er svært, at være. Det kan være, at du i situationer oplever, at du egentlig har lyst til, at være med men det letteste er, at melde dig syg eller sige du ikke kan fordi… og så kommer du med en eller anden undskyldning. Du kan endda næsten tænke dig syg også selvom du egentlig godt ved, at du ikke er det – og bagefter er du næsten fastlåst i ensomhed og skamfølelse der får dig til, at skulle gør alting godt igen eller finde på nye undskyldninger der kan få din omverden til, at åbne sig mod dig igen. Det er et hårdt arbejde, at være der for et menneske og for relationerne omkring og det er et “billede” på tilknytningsmønstrenes indvirkning på vores sociale adfærd og interaktion med andre.
Psykolog Karen Vibeke Mortensen fortæller om, hvordan småbørns tilknytning til deres nærmeste kan tage forskellig form og blive til mønstre, der er domineret af tryghed eller ængstelse. Vil du vide noget om tilknytningsteorien, så se videoen hvor Karen Vibeke Mortensen fortæller om teoretikerne og forskningen i feltet. Du kan få lidt at vide om, hvad forskellen er imellem de forskellige tilknytningsmønstre:
- Sikker tilknytning
- Ængstelig, ambivalent tilknytning
- Ængstelig, afvisende tilknytning
- Desorganiseret tilknytning